İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Ebelik Bölümünün Amacı

Ebelik Bölümü; çağdaş eğitim prensipleriyle araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, kültürel farklılıklara duyarlı, güncel uygulamaları yakından takip eden, bağımsız ya da bir sağlık ekibinin üyesi olarak sorumluluk alabilen, mesleki etik kurallara duyarlı, ileri görüşlü, spiritüel becerileri gelişmiş, holistik bakış açısına sahip, doğumun doğallığına ve mahremiyetine saygılı, kadının ihtiyaçlarına odaklı ebeler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Ebelik bakım modelinin uygulandığı gelişmiş ülkelerde doğum ve doğum sonu dönemi olumlu şekilde deneyimleme oranı yüksek, gereksiz müdahale, sezaryen, anne ve bebek ölüm oranı ise düşüktür. Ebelik bakım modelinin uygulanması toplumun gelişmişlik düzeyini artıran en önemli unsurlardan biridir. Bu doğrultuda Ebelik Bölümü; ebelik bakım modelini benimseyen, uygulayan ve geliştiren ebeler yetiştirme gayretindedir.

Bölümün Eğitim Amaçları

Mezunlarımız, ebelik lisans eğitimi süresince kazandıkları bilgi, beceri, farkındalık ile;

 1. Gebelik, doğum ve doğum sonu dönem başta olmak üzere yaşamın her evresinde sağlığı korumak, geliştirmek amacıyla rol ve sorumluluklarının bilinciyle kamu, özel sağlık kuruluşlarında veya kendi işini kurarak ebelik hizmeti sunar.

   2. Yaşam boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda mesleki gelişimini sürdürür.

   3. Ulusal ve uluslararası alanda akademik, bilimsel araştırmalarda ve mesleki politika geliştirmede aktif rol alır.

   4. Mesleki ve topluma hizmet amacıyla kurulmuş organizasyonlarda çeşitli kademelerde veya sosyal projelerde görev alır.

Bölüm Çıktıları

1. Temel bilimler ve ebelik bilimi ile ilgili alanlarda kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kadın, yenidoğan, aile ve toplumun ihtiyaçlarına kültürel açıdan uygun bakım esası için kullanabilir.

2. Alanındaki süreç, vaka, sorunları saptama, tanımlama, yorumlama, formüle etme ve çözme becerisine sahiptir ve bu doğrultuda sağlığın sürdürülmesi, geliştirilmesi için uygun ebelik girişimlerini seçer, uygular.                                             

3. Ebeler; topluma sağlıklı aile yaşamı, planlı gebelikler ve pozitif (olumlu) ebeveynliği desteklemek için bütüncül, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli bakım sunar.     

4. Gebelik süresince sağlığı maksimum düzeyde tutmak için risklerin erken tespiti, saptanan komplikasyonların sevki ya da tedavisini kapsayan bütüncül, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli bakım sunar.             

5. Kendi sorumluluğunda doğumu yönetir ve bütüncül, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli bakım sunar. 

6. Doğum sonu dönemde kadın ve yenidoğan için bütüncül, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli bakım sunar.

7. Ebeler, kadın sağlığına ilişkin ve gebeliğin sonlandırılması ya da kaybı durumunda ulusal protokollere uygun biçimde bütüncül, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli bakım sunar.

8. Mesleki etik bilinciyle yasal hak ve sorumluluklarını bilir, uygular.                              

9. İlgi ve yetkinliklerine uygun şekilde kendisini geliştirir.      

10. Ebelik uygulamaları için gerekli olan bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler, geliştirir, kullanır.

11. Türkçe sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.

12. Ebelik bilimine özgü araştırma tasarlama, veri toplama, sonuçları analiz etme, yorumlama ve raporlama becerisine sahiptir. 

13. Ulusal ve uluslararası düzeyde ebelik mesleğinin tarihsel gelişimi, tanımı, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.