İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Çocuk Zirvesi'nin açılışı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yapıldı. “Geleceğin Dünyasında Çocuk ve Çocukluk” temalı zirveye, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Alptekin panelist olarak katılım sağladı.

Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünver’in yaptığı zirve; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, milletvekili, akademisyen ve uzmanların katılımı ile gerçekleşti. Çocuk Zirvesi’ne katılım sağlayan KTO Karatay Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kamil Alptekin, göçmen ailelerinde iç dinamikler, destek sistemleri ve çocuklar hakkında kıymetli bilgiler paylaştı.

“Her Bir Aile Üyesi, Göçten Farklı Şekilde Etkilenir”

“Göçmen Çocukların Eğitimi”, “Göçmen Ailelerin İç Dinamikleri, Aile İçindeki Destek Sistemleri” ve “İnsani Krizlerin Psikososyal Etkileri”nin ele alındığı oturumda, toplumsal değişimi tetikleyen en önemli olayların başında göçün geldiğini söyleyen Alptekin; “Çağımız; kitlesel, düzensiz, zorunlu ve uluslararası göç çağıdır. Göç, aynı zamanda toplumsal değişimi tetikleyen en önemli olayların başında gelmektedir. Dünyada uluslararası göçmen sayısı 2020 yılı itibarıyla yaklaşık 281 milyondur ve göçmen sayısı son 50 yılda 3 kat artmıştır. Dünya nüfusunda göçmenlerin oranı % 3,6’dır. Her bir aile üyesi de göçten farklı şekilde etkilenir. Çocuklar ve gençler değişim sürecini hızla yaşarken, ebeveynler ise daha temkinli ve direnerek bu süreci geçirmektedir” şeklinde konuştu.

“Göçmen Çocukların Okullaşma Oranını Artırmalıyız”

Göçmen çocukları bekleyen riskleri anlatan Alptekin; “Okullaşamama, emek sömürüsüne (çocuk işçiliği) maruz kalma, büyüme ve gelişim geriliği, ailesinden ayrı düşme veya tamamen refakatsiz kalma, göçmen çocukları bekleyen riskler arasında yer alıyor. Dil problemi, maddi güçlükler ve eğitim finansmanın yetersiz olması, denklik ve seviye tespitinde yapılan hatalar ile okula devam ve ulaşım konusunda yaşanılan aksaklıklar risk olarak önümüze geliyor. Göçmen çocukların okullaşma oranının artırılması, temel ihtiyaç ve sorunlarına aileyi de odağına alan tamamlayıcı ve bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılması gerekiyor” dedi.

Panel, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın panelistlere plaket takdimi ile sona erdi.

06 Mayıs 2024