İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

BİLGİ

Kuramsal, Olgusal

- Alanı ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilere sahip olmak.

  1. Epidemiyolojik, sosyal ve kültürel bağlamda kadın, yenidoğan, aile ve toplumun kültürel açıdan uygun, yüksek kalitede bakım esasına dayanan obstetri, neonatoloji, sosyal bilimler, toplum sağlığı ve etik alanlarında gerekli bilgi ve becerilere sahiptir.
  2. Ebeliğin temel kavram ve kuramlarını kullanarak,  sağlığı koruma ve yaşam kalitesini geliştirir.
  3. İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ ve sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını ve bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerini ve temel insan gereksinimlerini bilir.

BECERİLER

Bilişsel, Uygulamalı

Alanı ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerileri kullanabilmek.

-Alanı ile ilgili bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme; sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilmek.

  1. Gebelik öncesi bakım ve aile planlaması için toplumdaki herkese, sağlıklı aile hayatı, planlı gebelikler ve etkin ebeveynlik için yüksek kalitede, kültürel açıdan duyarlı, kanıt temelli sağlık eğitimi ve hizmeti sağlar.
  2. Gebelik süresince sağlığı maksimum düzeyde tutmak için risklerin erken tespiti, saptanan komplikasyonların sevki ya da tedavisini kapsayan yüksek kalitede kültürel açıdan duyarlı kanıt temelli doğum öncesi bakım sunar.
  3. Doğum yönetimi ve bakımında kültürel açıdan duyarlı, yüksek kalitede, kanıt temelli bakım sağlar.
  4. Doğum sonu dönemde kadınlar ve yenidoğanlar için geniş kapsamlı yüksek kalitede kültürel açıdan duyarlı kanıt temelli bakım sağlar.
  5. Gebelik sonlandırma veya kaybı yaşayan kadınlar için, ulusal protokoller doğrultusunda, yürürlükteki kanun ve yönetmeliklerle uyumlu olarak kültürlere duyarlı, bireyselleştirilmiş bir dizi hizmet sağlar.

YETKİNLİKLER

Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği

- Alanı ile ilgili araştırma ve uygulamaları bağımsız olarak yürütebilmek.

- Alanı ile ilgili araştırma ve uygulamalarda kriz durumlarında bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilmek.

  1. Ulusal ve uluslararası düzeyde ebelik mesleğinin tarihsel gelişimini tanımını, rollerini yasal hak ve sorumluluklarını açıklar.
  2. Bağımsız ebelik rollerini bilir, uygular, bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, girişimcilik hakkında bilgiye sahiptir.

Öğrenme Yetkinliği

Alanı ile ilgili bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek.

- Öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek.

- Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirebilmek.

  1. Yansıma, eleştirel analiz ve değerlendirme becerilerini geliştirerek, profesyonel ebelik felsefesi, etik ilkeler, hasta ve çalışan güvenliğine yönelik önlemleri göz önünde bulundurarak klinik ve kuramsal bilgisini kullanarak uygulamalarının sorumluluğunu alır.
  2. Ebelik ile ilgili toplumun ve dünyanın gündemindeki olayları/gelişmeleri izler ve kanıta dayalı ebelik bakımı sunar.
  3. Eleştirel bakış açısı ile bilginin doğruluğunu, güvenirliliğini ve geçerliliğini değerlendirir.
  4. Öğrenme gereksinimlerinin bilincinde yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.

İletişim ve Sosyal Yetkinlik

- Alanı ile ilgili bilgi ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek.

- Toplumsal sorumluluk bilinciyle proje ve etkinlikler düzenleyebilmek,

- Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki gelişmeleri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.

- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek.

  1. Ebelikte yönetim becerilerine sahiptir, sektörler arası işbirliğinin öneminin farkındadır.
  2. Profesyonel kimliği ile ebe adaylarına rol modeli ve topluma örnek olur.
  3. Bir yabancı dili kullanarak ebelik alanındaki bilgileri izleyebilir, meslektaşları ile iletişim kurabilir.
  4. Sağlıklı yaşama hakkının savunulmasında fikirleri yazılı ve sözlü yollarla etkin bir biçimde iletir.

Alana Özgü Yetkinlik

- Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun şekilde ilerlemek,

- Toplumsal haklar, sosyal adalet, bakımda kalite, kültürlerarası bakım,  iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olmak.

  1. Sağlıkta kalite uygulamaları hakkında bilgiye sahiptir.
  2. Görev, yetki ve sorumluluklarını, sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecini ebelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını bilir.
  3. Bilimsel araştırmalar yaparak ebelik uygulamalarında kullanabilir.
  4. Alanı ile ilgili araştırma sonuçlarını uygulamalarına yansıtabilir, uygulamalarında kanıt temelli yaklaşımı benimser.