İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dili İngilizce(%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı  
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY

Mekatronik Mühendisliği faydalı ürün tasarlamak ve üretmek amacıyla Makine Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Kontrol Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri alanlarını sinerji oluşturacak şekilde birleştiren çok disiplinli bir alandır. Mekatronik Mühendisliği alanı; robotik, otomasyon ve akıllı otomotiv sektöründe üretim tesisleri, uzay sistemleri, motorlar ve motorlarda kullanılan sistemler, uydu ve bilgisayar tabanlı sürücü tasarımında, güncel ihtiyaçlara cevap vermek için oluşturulmuştur. Bu tür sistemler; algılama, sinyal şekillendirme, arayüz yapma, harekete geçirme, iletişim ve elektro-mekanik sistemlerin kontrolü için ileri teknolojiler kullanmaktadırlar. Günümüzde, bu tür akıllı sistemlerin geliştirilmesi, işletilmesi ve bakımı için ülkemizde ve bölgemizde mekatronik mühendislerine giderek artan bir ihtiyaç vardır.

KTO Karatay Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği programı, Türkiye’de bu alandaki etkili programlardan biridir. Akademik ve bilimsel gerekçeler endüstrinin ihtiyaçları da gözetilerek ilgili disiplinlerle uyumlu bir şekilde akademik program ve ders müfredatı tasarlanmıştır. Programdaki öğrenciler, ilk iki yılda analiz ve programlama becerilerini geliştirecek hazırlayıcı temel mühendislik derslerini alırlar. Daha sonra, onlara ekip çalışması, tasarım tecrübesi, modelleme, simülasyon ve bilgisayar kontrollü elektro-mekanik sistemlere yönelik bilgi ve beceri kazandırmak için fırsat sağlayacak özel alanlara yönelik dersler alırlar. Öğrenciler, sahadaki firmalarda araştırma ve üretime uygun olarak tasarım disiplini içerisinde, projelendirme ve rapor hazırlama becerisi edinirler. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım (CAD) araçlarını ve Autodesk ®, SolidWorks ®,MATLAB Simulink®, National Instruments LabView® gibi önemli programların kullanım becerilerini kazanırlar.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü akademik faaliyetleri, öğrencilerin mesleklerinde kendilerini ifade edebileceği ve ülkemizin ortak yararına katkı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu hedefleri, laboratuvar deneyleri, öğretim üyeleri danışmanlığındaki ders projeleri, bitirme projeleri ve lisans eğitimi süresince yapılan iki saha stajı ile kazanırlar.  Elektrik, elektronik, mekanik, bilgisayar, biyomedikal, nükleer elektronik, sinyal işleme, iletişim, endüstriyel kontrol ve savunma teknolojileri alanlarında tecrübeli öğretim kadrosu tarafından açılan teknik seçmeli dersleri ilgi alanlarına göre alabilen öğrencilerimiz; hazırladıkları projeler ile ulusal ve uluslararası etkinliklere katılabilmektedirler. 

Öğrencilerimiz mezun olduklarında, sahip olacakları bilgi birikimi ve becerileri ile gömülü ve gerçek zamanlı veri toplama, ev aletleri, insan-makine ara birimleri, tıbbî cihazlar, güç elektroniği, akıllı sistemler ve giyilebilir sistemler gibi konularda faaliyet gösteren; elektromekanik, enerji, havacılık, otomotiv ve savunma firmaları için aranan mühendisler olacaklardır.

 

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. Ali Bülent UŞAKLI

Bölümümüz, ülkemizin Mekatronik Mühendisi ihtiyacını karşılamak için 2010-2011 eğitim-öğretim yılında kurulmuştur. Eğitim ve öğretim müfredatımız teori ve uygulamayı dengede götüren bir yaklaşımla oluşturulmuştur. 1 Yıl İngilizce hazırlık; 4 yıl Mekatronik Mühendisliği Branş Eğitimi verilir. Bölümümüz %30 İngilizce Destekli Türkçe Programdır. 2023 yılı Temmuz ayı itibariyle, İki (2) Prof. Dr., Bir (1) Doç. Dr., Dört (4) Dr. Öğr. Üyesi, ve Dört (4) araştırma görevlisi bölümümüzde görev yapmaktadır.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Mekatronik Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

KTO Karatay Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır.

Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur.

Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır.

Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, alanlarındaki yüksek lisans programlarına ve başvurdukları üniversitenin şartlarını sağlamaları halinde bütünleşik doktora programlarına başvurabilirler. Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde Mekatronik Mühendisliği, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği gibi ilgili mühendislik programlarına başvuru yapabilmektedirler.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Mekatronik Mühendisliği bölümü öğrencileri mezun olduklarında, sahip olacakları bilgi birikimi ve becerileri ile gömülü ve gerçek zamanlı veri toplama, endüstriyel robotlar, robotik, yakıt hücreleri, ev aletleri, insan-makine ara birimleri, ergonomi, tıbbi ve cerrahi cihazlar, güç elektroniği, akıllı sistemler ve giyilebilir sistemler gibi konularda faaliyet gösteren; havacılık, otomotiv, savunma, petrol ve gaz firmaları için aranan mühendisler olacaklardır. Özel ve resmî kurumların yanı sıra akademik alanda da çalışabilmektedirler.

Mekatronik mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan Aralığı Verilen Not Katsayı
90-100 A 4,0
85-89 A- 3,7
80-84 B+ 3,3
75-79 B 3,0
70-74 B- 2,7
65-69 C+ 2,3
60-64 C 2,0
55-59 C- 1,7
50-54 D+ 1,3
40-49 D 1,0
0-39 FF 0,0

Diğer harf notları şunlardır :
1-) FG = Sınava Girmedi
2-) FX = Devamsız
3-) I = Eksik
4-) S = Yeterli
5-) U = Yetersiz
6-) T = Transfer
7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.