İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dili İngilizce(%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Zorunlu 40 iş günü
ÖSYM Tipi SAY

İnşaat Mühendisliği en önemli mühendislik dallarından birisi olup tarihsel olarak kökleri milattan önce 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Modern inşaat mühendisliğinin ürünleri olan bina ve köprü gibi yapılar, tesisler, dağıtım ağları, iletim ve ulaşım hatları, yollar, su yapıları ve altyapı tesisleri her an doğrudan veya dolaylı olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır. İnşaat mühendisleri kamu sektöründe ve özel sektörde görev alabilirler: belediyelerde, taahhüt sektöründe, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlarda, eğitim kurumlarında, AR-GE birimlerinde ve teknoparklarda, inşaat malzemeleri üreten endüstrilerde, ticaret sektöründe, hizmet sektöründe, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlarda, TC Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerle Bayındırlık ve İskan Bakanlığında her seviyede istihdam edilebilmektedirler. Yapılan işlerin türleri çok çeşitli olup; planlama, tasarım, müteahhitlik hizmetleri, imalat, inşaat, işletme ve bakım, satış ve pazarlama ile yenileme iş kolları konularını içermektedir. İnşaat mühendisliği klasik olarak aşağıda sıralanan alt disiplinleri içermektedir: Yapı mühendisliği: Barınma ve ulaşım amaçlı her türlü bina ve köprü gibi yapıların tasarım ve imalatı ile ilgilidir, Geoteknik mühendisliği: Yapı temellerinin tasarımında kullanılmak üzere bina ve diğer yapıların üzerine yerleştirileceği zemin özellikleri, toprak mekaniğinin ana prensipleri, geoteknik verilerin kullanılması ile temel elemanlarının tasarımı, hafriyat, istinat duvarları, toprak gövdeli baraj yapıları geoteknik mühendisliğinin ana konularıdır, Altyapı yönetimi ve yapı imalat teknolojileri uygulamaları: Genel olarak saha mühendisliği kapsamında proje uygulamaları yönetimi, yapı malzemeleri seçimi ve uygulamaları ile yapı imalat teknolojileri konularını kapsar, Ulaşım mühendisliği: Hava alanları, raylı sistemler, karayollarının planlanması, tasarımı, imalatı, işletilmesi ve yenilenmesi konularını kapsar, Mühendislik mekaniği: Uygulamalı matematik, mekanik ve diğer ilgili konuların beraberce çalışılması ile ilgilidir. Böylece malzemelerin özellikleri, akışkanların ve katıların mekanik özellikleri, hidrolik konuları, yapılar daha iyi anlaşılabilmekte; tasarım ve uygulamalar mümkün olabilmektedir, Su kaynakları mühendisliği: Hidroloji; insan yerleşimlerinin, endüstrilerin ve tarımsal faaliyetlerin su ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile doğadan su alınması, iletimi ve dağıtılması ile ilgili yapı ve boru ağ ve hatlarının planlanması; yerleşim bölgelerinde su drenajı; taşkın kontrolü ve taşkın tahribat analizi konularını kapsar. Malzeme mühendisliği: Bina ve diğer yapılarda kullanılacak malzemelerle ilgili malzeme bilimi, malzeme deneyleri ve malzemelerin mekanik özellikleri konularını kapsar. Altyapı mühendisliği: Yerleşim bölgelerinden toplanan atık suların uygun bir şekilde uzaklaştırılması ve bertaraf konularını içerir.

Vizyon: İnşaat mühendisliği eğitim ve öğretimindeki kalitesiyle ulusal ve bölgesel düzeyde saygın bir kurum olmak.

Misyon: İnşaat Mühendisliği Bölümünün misyonu; tasarım ve uygulama becerisi edinmiş, mesleğini bilimsel ve etik kurallara göre yapan, teknolojideki gelişmeleri yakından takip edip kullanan, analitik düşünen, çevreye ve toplumun sorunlarına duyarlı, sorumluluk sahibi inşaat mühendisleri yetiştirmektir.

PROGRAM EĞİTİM AMAÇLARI

EA1- İnşaat mühendisliği temel alanlarında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarında teknik personel ve/veya yönetici olarak görev yapar.
EA2- Ulusal veya uluslararası özel kuruluşlarda proje mühendisi, saha mühendisi veya şantiye şefi olarak görev yapar.
EA3- Kendi şirketini kurup mesleki ve kişisel becerileriyle şirketinin gelişimini sağlayarak işveren konumuna gelir.
EA4- Lisanüstü eğitimine devam ederek mühendislik bilgi ve becerilerini artırır

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, İnşaat Mühendisliği lisans programı alanında lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

KTO Karatay Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır. İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Koordinatörlüğüne başvurur. Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır. Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Bölümümüzden mezun olan öğrenciler, alanlarındaki yüksek lisans programlarına ve başvurdukları üniversitenin şartlarını sağlamaları halinde bütünleşik doktora programlarına başvurabilirler. Üniversitemiz Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve mimarlık yüksek lisans programları ile İnşaat Mühendisliği, Mimarlık doktora programları yer almaktadır. Yine üniversitemiz bünyesindeki Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans programlarına da fakültemiz mezunları başvuru yapabilmektedir.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

İnşaat mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan Aralığı Verilen Not Katsayı

90-100 A 4,0

85-89 A- 3,7

80-84 B+ 3,3

75-79 B 3,0

70-74 B- 2,7

65-69 C+ 2,3

60-64 C 2,0

55-59 C- 1,7

50-54 D+ 1,3

40-49 D 1,0

0-39 FF 0,0

Diğer harf notları şunlardır :

1-) FG = Sınava Girmedi

2-) FX = Devamsız

3-) I = Eksik

4-) S = Yeterli

5-) U = Yetersiz

6-) T = Transfer

7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemize ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

İnşaat mühendisleri için başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Orman, Tarım ve Köy İşleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlığı ve DSİ, Karayolları olmak üzere bütün devlet kuruluşları kapsamında inşaat mühendisliği kadrosu bulunmaktadır. Özel sektör olarak yine inşaatın her alanı kapsayan yurt içi ve yurt dışını kapsayan şirketlerde çalışabileceği gibi kendisinin kuracağı inşaat firmasında çalışmalarını sürdürebilir. Ayrıca kariyerini akademik çalışmalar için planlayan inşaat mühendisleri, üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.