İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dili İngilizce(%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 30
Staj Durumu Zorunlu 40 iş günü
ÖSYM Tipi SAY

Elektrik-Elektronik Mühendisliği temelde elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve kullanımının yanında elektronik ve bilgisayar uygulamaları ile ilgili konuları kapsayan mühendislik dalıdır. Elektriğin sanayi toplumu içinde yaygın yerini alması 19. yüzyılın sonunda başlayan bir       20. yüzyıl olayıdır.

Elektronik sektörü, bir üst düzeyde yer alan bilişim sektörünün alt yapısını oluşturur. Enformasyon ile enerji arasındaki bağlantı elektrik mühendisliği öncülüğünde gerçekleşir. İnsanoğlunun hayal gücünü, teknolojik mucizeler olarak gerçekleştirdiği ve hızla günlük yaşama girmesini sağladığı gelişmelerin alt yapısı yine elektriğe dayanır.

Elektrik mühendisliği diğer bir çok meslek dalları ile karşılaştırıldığında, insanın temel sezgileri ile fazla bağdaşmayan ve bu nedenle de soyut ve matematiksel yönü zengin bir bilgi içeriğinin kazanılmasını zorunlu kılan bir meslektir.

Elektronik teknolojisi; transistor ve entegre devrenin bulunmasıyla patlama yapmıştır. Entegre devreler sayesinde elektronik cihazların ebatları küçülmüş ve daha ucuza mal edilmeleri mümkün olmuştur. Ayrıca, elektronik teknolojisi, optik teknolojinin imkanlarını da kullanarak bilgi işleme, iletim hızları ile birim hacimde depolanan bilgi miktarını arttırmak suretiyle ve bütün bu imkanları sağlayan teknolojilerin maliyetini düşürme yönünde gelişim göstermiştir.

Soyutlama özelliğinin yanı sıra elektrik-elektronik mühendisliği; sigortadan programlanabilir çamaşır makinesine, radyodan televizyona, kaset çalardan CD’ye, hesap makinesinden kişisel bilgisayara, tıp elektroniğinden uydu haberleşmesine, enstrümentasyon ve otomasyondan uzay çalışmalarına kadar günlük yaşama teknik ve pratik bir konudur.

Elektrik ve elektronik cihazların üretimi, baskı devre üretimi, yarı iletken devre elemanları üretimi, araştırma-geliştirme ve ilgili test ve kalite kontrollerinin yapılması gibi değişik çalışma alanlarında etkinlik gösteren Elektrik-Elektronik Mühendisleri ile birlikte diğer meslek dallarının çoğu da yine, elektronik ve bilişim sanayilerinin sağladığı yeni imkanlar ve ürünleri kullanmak suretiyle bilgi ve beceri öğrenmek, uyarlamak ve eğitim programlarını buna göre düzenlemek zorundadırlar.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

KTO Karatay Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır. Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Koordinatörlüğüne başvurur. Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır. Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Bölümümüzden Fakültemizden mezun olan öğrenciler, alanlarındaki yüksek lisans programlarına ve başvurdukları üniversitenin şartlarını sağlamaları halinde bütünleşik doktora programlarına başvurabilirler. Üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsünde Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Adli Bilişim Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve mimarlık yüksek lisans programları ile İnşaat Mühendisliği, Mimarlık doktora programları yer almaktadır. Yine üniversitemiz bünyesindeki Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans programlarına da fakültemiz mezunları başvuru yapabilmektedir.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

Puan Aralığı               Verilen Not                Katsayı

90-100                           A                                4,0

85-89                             A-                               3,7

80-84                             B+                              3,3

75-79                             B                                 3,0

70-74                             B-                               2,7

65-69                             C+                              2,3

60-64                             C                                 2,0

55-59                             C-                               1,7

50-54                             D+                              1,3

40-49                             D                                1,0

0-39                             FF                                0,0

Diğer harf notları şunlardır :

1-) FG = Sınava Girmedi

2-) FX = Devamsız

3-) I = Eksik

4-) S = Yeterli

5-) U = Yetersiz

6-) T = Transfer

7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı  not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemize ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, Elektrik üretim, iletim, dağıtım sahaları, haberleşme, plan-proje ofisleri, endüstriyel otomasyon sektörü, robotik, kontrol, biyomedikal, elektronik tasarım, bakım-onarım alanlarında resmi ve özel kurumlarda çalışma imkânına sahip olacaklardır.