İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...
Dili İngilizce(%30)
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 45
Staj Durumu Zorunlu 40 iş günü
ÖSYM Tipi SAY

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 2011 yılında ilk defa öğrenci alarak eğitim öğretime başlamıştır. Bu bölüm, yükseköğretimde Bilgisayar Mühendisliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Bilgisayar Mühendisliği alanında Lisans derecesine sahip olunur.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Lisans programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen merkezi sınav ile öğrenci kabul etmektedir. Programa kabul edilecek öğrenciler için tam burslu, yarı burslu ve ücretli kontenjanları vardır. Ayrıca bölüm yönetim kurulunca onaylanan sayılarda yatay geçiş ve bölüm yönetim kurulunca belirlenen ve YÖK tarafından onaylanan sayılarda dikey geçiş ile öğrenci kabul edilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması gerekir.

Birinci yıl temel bilimler, bilgisayar programlama ve Bilgisayar Mühendisliğine giriş derslerini içermektedir. İkinci ve üçüncü yıllar Bilgisayar Mühendisliği alan derslerinden oluşmaktadır. Dördüncü yıl eğitim planında yer alan ve güncel konuları içeren teknik seçmeli dersler ile bitirme projesini içermektedir. Ayrıca, üçüncü ve dördüncü yıllarda sosyal seçmeli dersler yer almaktadır. 

1. Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri mühendislik problemlerini modelleme ve çözme için uygulayabilme becerisi kazandırmak.

2. Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi kazandırmak.

3. Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi kazandırmak. (Gerçekçi kısıtlar ve koşullar tasarımın niteliğine göre, ekonomi, çevre sorunları, sürdürülebilirlik, üretilebilirlik, etik, sağlık, güvenlik, sosyal ve politik sorunlar gibi ögeleri içerirler.)

4. Mühendislik uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazandırmak.

5. Mühendislik problemlerinin incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazandırmak.

6. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazandırmak.

7. Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi kazandırmak.

8. En az bir yabancı dil bilgisi kazandırmak.

9. Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi kazandırmak.

10. Mesleki ve etik sorumluluk bilinci kazandırmak.

11. Proje yönetimi ile risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürebilir kalkınma hakkında farkındalık kazandırmak.

12. Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları  konusunda farkındalık kazandırmak.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı alanında Lisans Derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.

KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümüne öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından düzenlenen Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen diğer düzenlemelere göre yapılır. Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi olma hakkını kazanan aday ÖSYM Başkanlığınca belirlenen süre içinde şahsen ya da vekili aracılığıyla kesin kayıt yaptırmak üzere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğüne başvurur. Bunun dışında, yurt dışından veya yabancı uyruklu öğrencilerin kabulü, KTO Karatay Üniversitesi Yurtdışından Öğrenci Kabulü Yönergesine göre yapılmaktadır. Ayrıca yatay ve dikey geçiş uygulamalarıyla da bölüme belirli bir kontenjan dahilinde öğrenci alınmaktadır. Yatay ve Dikey geçiş koşulları ve uygulanması ile ilgili yönetmeliklere KTO Karatay Üniversitesi Öğrenci İşleri Müdürlüğü web sayfasından ulaşılabilmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler, lisansüstü programlarda öğrenim görmek üzere başvuruda bulunabilirler.

Öğrencinin lisans programındaki tüm derslerini başarmış olması, FF, FG, I, U, Y ya da P notunun olmaması gerekir. Programda, en az 240 AKTS kredilik dersi başarıyla tamamlamış olması ve genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir.

Bilgisayar mühendisliği programında; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Katalog uygulanması durumunda notlar ve katsayıları aşağıdaki gibidir.

 

Puan Aralığı Verilen Not Katsayı

90-100 A 4,0

85-89 A- 3,7

80-84 B+ 3,3

75-79 B 3,0

70-74 B- 2,7

65-69 C+ 2,3

60-64 C 2,0

55-59 C- 1,7

50-54 D+ 1,3

40-49 D 1,0

0-39 FF 0,0

Diğer harf notları şunlardır:

1-) FG = Sınava Girmedi

2-) FX = Devamsız

3-) I = Eksik

4-) S = Yeterli

5-) U = Yetersiz

6-) T = Transfer

7-) P = Devam Eden

Bir dersten A, A-, B+, B, B-, C+, C ve S notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir veya birkaç dersten C- veya D+ notlarından birini alan öğrencinin başarılı sayılabilmesi için dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalamasının 2,00 veya daha yüksek olması gerekir. Dönem sonu/yılsonu ağırlıklı not ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler bu derslerden başarısız olmuş olurlar.

Öğrenciler, daha önce öğrenim gördükleri yurt içi veya yurt dışındaki diğer Yükseköğretim Üniversitesi’ne kesin kayıt yaptıran öğrenciler, üniversitemize ilk hafta içinde başvurdukları takdirde kredi ve not transfer talepleri ilgili öğretim birimi yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek bütün öğrenimini kapsayacak şekilde ve bir defaya mahsus olmak üzere karara bağlanır.

-Mezun oldukları ilk yıldan itibaren çalışma hayatlarında teknik ve profesyonel problemleri çözebilir, takım içinde yer alabilir, disiplinler arası konuları içeren/içermeyen bilgileri organize edebilir ve sunabilir, düşüncelerini sözlü ve yazılı olarak etkin biçimde açıklayabilir ve iyi iletişim kurabilir, ulusal ve/veya uluslararası şirketlerde mühendislik, araştırma-geliştirme, işletme ve yöneticilik görevleri üstlenebilirler.

-Başarılı bir mezuniyet sonrası çalışma ve yaşam boyu öğrenme için gerekli çeşitlilik ve derinlikteki önkoşullara sahip olarak, bilgisayar mühendisliği veya ilgili disiplinlerde yurt içinde veya yurt dışında öncü bilimsel araştırmalar yapabilir, yüksek lisans ve doktora çalışmaları tamamlayabilir ve akademik yönde ilerleyebilirler.

-Güncel araştırma ve teknolojileri kullanarak etik ilkeler çerçevesinde, yenilikçi, girişimci ve küresel öngörülü kişiler olarak yeni teknolojiler geliştirebilir, ulusal teknolojik liderlik hedeflerimize katkıda bulunabilir ve bilgisayar mühendisliği veya ilgili alanlarda ulusal veya uluslararası şirketler kurabilirler.

Türkiye’de ve dünyada en geniş çalışma alana sahip bölümlerden biri olan, teknolojiye yön veren Bilgisayar Mühendisliği; dünün, bugünün ve geleceğin mesleğidir. Bilgisayar mühendisi. Bilgisayar mühendisleri, Yapay zeka, web, veri tabanı sistemleri, otomasyon, robotik kodlama, makine öğrenmesi, mobil programlama, blockchain, veri madenciliği, konsol uygulamaları işletim sistemleri, görüntü işleme, gömülü sistemler gibi daha pek çok alanda iş bulabilirler. Günümüzde nitelikli bilgisayar mühendisi ihtiyacı artarak devam etmekte ve arz talebin gerisinde kalmaktadır. Mezunlarımız, ulusal veya uluslararası üniversiteler ve araştırma kuruluşlarında akademik ve bilimsel çalışmalarda bulunarak, ulusal ve/veya uluslararası şirketlerde mühendislik, araştırma-geliştirme, işletme ve yöneticilik pozisyonlarında görev alabilirler.

KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü olarak sunduğumuz müfredat, akademik ve toplumsal yaklaşımlar tasarım ve yazılımı birlikte ele alarak mühendisliğin asıl amacı olan toplumun karşılaştığı problemlere çözüm olacak ürünler ve süreçleri ilişkilendirilerek oluşturulmuştur. Teknoloji geliştirme ve yenilikçilik yönü kuvvetli olacak olan mezunlarımız, tüm sektörlere ait fabrika ve işyerlerinde, temel ve uygulamalı araştırmalar yapan kurum ve kuruluşlardan ileri teknoloji malzemelerinde yoğunlaşan endüstrilere kadar geniş bir alanda çalışabilecekleri gibi, kendi kuracakları firmalarda çalışma imkanına da sahip olacaklardır