Yeni dünya düzenini ve iletişimin dijitalleşmesini Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı, İletişim ve Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bingöl değerlendirdi.

“İletişime ayırdığımız zamanımızın çoğunu dijital iletişim platformlarında geçirmeye başladık”
İletişime ayrılan zamanın çoğunun dijital iletişim platformlarında geçirildiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Bülent Bingöl; “Etkili iletişim, tüm sağlıklı ilişkilerin anahtarıdır. Fakat pandemi nedeniyle insanlarla daha az yüz yüze gelerek iletişim kuruyoruz, iletişimimizi artık daha çok dijital platformlarda yapıyoruz ve hatta bu duruma alışmaya başladık. Yaşam alanımızı paylaştığımız yakınlarımız dışındaki insanlarla genel olarak daha az etkileşim kuruyor ve zamanımızın çoğunu Zoom, Skype gibi dijital iletişim platformlarında geçiriyoruz” dedi.

“Küresel Salgın 7’den 70’e Herkesi Dijitalleştirdi”
Küresel salgın neticesinde dijitalleşmenin tüm yaşam alanımıza girdiğinin altını çizen Bingöl; “Öğrenciler, oturma odalarından sınıflarına online bağlanarak derslerini takip ettiler. Çalışanlar, internet üzerinden bir araya gelip dijital toplantılar yapmaya başladılar. Tüm alışverişimizi sanal alışveriş sitelerinden yapmaya başladık. Zaten yıllardır birçoğumuz bunları yapıyordu fakat küresel salgın 7’den 70’e herkesi bu duruma mecbur bıraktı” şeklinde konuştu.

Küresel salgın sonrası yeni dünya düzeninde alıştığımız çoğu şeyin değiştiğini vurgulayan Bingöl; “Yaşam formlarımızdan, alışkanlıklarımıza ve hayat şeklimize kadar yeni dünya düzenine alışmak zorunda kaldık. Artık, torunlarına ‘Bırak artık şu telefonu, gel sohbet edelim’ diyen dedeler, babaanneler yine o torunları sayesinde e-nabız üzerinden aşı randevusu almaya başladı” şeklinde konuştu.

“Duygusal Anlarımızı Bile Dijital Ortamlarda Paylaşmaya Başladık”
Yapay zekanın kullanıldığı alanlar konusunda örnekler veren Bingöl; “Yapay zekâ hiç olmadığı kadar gelişti ve insanların kullanımına sunuldu. Resmî işlerimizi e-devlet üzerinden, bankacılık işlemlerimizi mobil uygulamalar aracılığıyla, iş görüşmelerimizi web kamerası karşısında, derslerimizi sanal sınıflarda ve hatta nikah, doğum günü gibi duygusal anlarımızı bile dijital ortamlarda paylaşmaya başladık.” ifadelerine yer verdi.

“Dijital İletişim Teknolojileri Hayatımızı Yönlendiriyor”
Dijital iletişim teknolojilerinin hayatımızı yönlendirdiğini belirten Bingöl; “Tüm bunlar aslında hepimizin içinde bulunduğu gerçeklerdir. Dijital teknolojilerin ve dijital iletişim platformlarının hayatımızı yönlendirdiği zamana, küresel salgın nedeniyle ani ve hızlı olarak girerek alışmak zorunda kaldık. Bu yeni dünya düzeninde alıştığımızı iletişim ve etkileşim yöntemleri yerini yeni dijital dünyanın izin verdiği veya zorladığı şekline alıştırmaya başladı” ifadelerine yer verdi.

23 Eylül 2021