İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Ülkemizde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremler sebebiyle vatandaşların aklındaki soru işaretlerinden biri de yaşadıkları binanın zemini ve kolonlarının sağlamlığı. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdulkerim İlgün, deprem risk analizi ile binaların dayanıklılığının nasıl test edildiği hususunda önemli bilgiler aktardı.

Deprem risk analizi için öncelikli olarak yapı projesinin gerekli olduğunu söyleyen KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdulkerim İlgün; “Analiz için kesinlikle yapının oturduğu zeminle ilgili bilgiler gerekmektedir. Yapı projesi ve oturduğu zeminle ilgili bilgilerle birlikte KTO Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezine (KARSEM) ya da yetkili bir kuruluşa müracaat edilmesi halinde, binanın depreme karşı dayanıklılığını öğrenmek mümkündür. Bu rapor ile deprem veya herhangi bir olası afete karşı yapının riskli olup olmadığı ortaya koyulmaktadır. Rapor, binanın deprem riski taşıması halinde güçlendirilmesi veya kentsel dönüşüm kapsamında yıkılıp yeniden yapılması hususunda bilgiye sahip olunmasını sağlamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Deprem Risk Analizi Nasıl Yapılır?
Depremin, riskli olan birçok bina ve yapı için ciddi bir tehlike arz ettiğinin altını çizen İlgün; “Depremlerde, yapı stoğunun kaybedilmemesi adına denetlemelerin yapılması gerekmektedir. Bunun için üç türlü kontrol mekanizması vardır: birincisi hızlı kontrol ve hızlı denetim, ikincisi 6.306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında kontrol, üçüncüsü ise Türkiye bina deprem yönetmeliğine göre kontrol olarak sınıflandırılmaktadır. Hızlı kontrolle binaya herhangi bir hasar vermeden çok hızlı bir şekilde deprem risk analizi gerçekleştirilir” şeklinde konuştu.

“Deprem Risk Analizi KARSEM’de Yaptırılabilir”
Deprem risk analizinin tüm yapılara uygulanabildiğini söyleyen İlgün; “Deprem risk analizi bütün binalara yapılabilir. Fakat öncelikli olarak 1998 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış binalar ile su alan, yalıtımı olmayan veya güven vermeyen binalara analiz yaptırılması önem taşımaktadır. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı koordinasyonu ile binaların risk düzeylerini belirleyen hızlı tespit yöntemiyle incelenmesi için KTO Karatay Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, binalarda risk tespiti çalışmalarına başlamıştır. Bu bağlamda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da Riskli Yapı Tespit Lisans Belgesine sahip akredite bir kuruluş olan KARSEM tarafından deprem risk analizi yapılmaktadır. Detaylı bilgiye ulaşmak için www.karsem.com.tr web sitesi ziyaret edilebilir, 0 536 661 72 54 Whatsapp hattı üzerinden iletişime geçilebilir” dedi.

29 Mayıs 2023