İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, eğitim, öğretim ve bilimsel araştırma alanlarında, uluslararası standartlara bağlı kalarak, akademik ve bilimsel gelişmede öncü rol alıyor.

Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve sürekli değişen çevre şartlarına uyum sağlanabilmesi için girişimci ve geliştirici olma zorunluluğu; mühendislik alanlarının doğmasına neden olmaktadır. Mühendislik bu hizmeti yerine getirebilmek için bilim ile insanlık arasında bir köprü kurmaktadır. Yoğun mühendislik araştırmaları sadece yeni teknolojiler üretmekle kalmamakta ayrıca sistematik bir bilgi birikimi oluşturmakta ve bu birikimi, artan bir hızla büyütmeye devam etmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinde eğitim süresi, bir yıl İngilizce hazırlığın ardından bütün bölümlerde 4 yıldır. Endüstri Mühendisliği dışında diğer bölümlerde eğitim, en az %30 oranında İngilizce olarak yapılmaktadır. Bu yaklaşımla mezunlar, alanları ile ilgili hem Türkçe hem de İngilizce ifade yeteneği kazanmaktadır.

Endüstri ve Akademi Odaklı Öğrenciler İçin Farklı Fırsatlar
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi eğitim ve öğretim müfredatı teori ve uygulamayı dengede götüren bir yaklaşımla oluşturulmuştur. Öğrencilere üniversitede teorik ve pratik uygulamalı eğitim-öğretim yanında sanayide ilave uygulama imkânı sağlayarak tecrübe ve birikim kazandırarak, yönelmek istedikleri alanlarla alakalı yoğunlaşma fırsatı verilmektedir.

Fakülte, endüstri odaklı öğrenciler için yaz stajlarından ayrı olarak, her dönem sektör ile iç içe bir projede çalışma fırsatı sunulmaktadır. KTO Karataylı Mühendis adayı öğrenciler, mezun olduklarında endüstrinin sorunlarına çözüm sunabilecek seviyede, çalışma hayatına hazırlamaktadır.
Akademi odaklı öğrencilere ise, kendilerini akademik hayatın gerekliliklerine uygun donanımı kazandırmak üzere, gerek yurt dışında uluslararası düzeydeki yüksek lisans hayatına gerekse yurt içindeki akademik hayata hazır hâle getirecek donanımı vermektedir.

Proje Tabanlı Öğrenmeyi Sağlayan Teknik İmkânlar
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi laboratuvarlarında; fizik, kimya, bilgisayar, elektrik, elektronik, makine, mekatronik, inşaat, nano teknoloji ve malzeme alanlarında deneyler yapılmaktadır. Sayısal elektronik, sayısal mantık devreleri, mikroişlemci, haberleşme, mikrodalga, anten, sayısal işaret işleme, biyomedikal, elektromekanik, algılayıcılar, bilgi teknolojileri, proje destek, araştırma, robotik, kontrol, üretim sistemleri, hidrolik, pnömatik, zemin mekaniği, akışkanlar mekaniği dallarında modern alt yapı ve deney düzenekleri ile donatılmıştır. Proje tabanlı öğrenmeyi sağlayan teknik imkânlar ile öğrenciler; akademisyenlerin danışmanlığında kurguladıkları yeni tasarımları gerçekleştirmektedir.

Sektör Danışmanlığı Projesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğrencileri, henüz birinci sınıfta öğrenim görürken sektörden kendilerine bir danışman atanmaktadır. Bu proje kapsamında öğrenciler ile sektör danışmanları ayda en az bir kez iş yerinde, üniversitede tahsis edilen mekânlarda veya sektörü kapsayan farklı platformlarda bir araya gelmektedir. Bu faaliyetler, akademik danışmanın gözetiminde gerçekleştirilmektedir. Böylece KTO Karataylılar, mezun olduklarında 4 yıllık bir iş tecrübesi de elde etmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Proje Tabanlı Öğrenim
KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, modern bilgisayar laboratuvarlarında, proje tabanlı bir öğrenim görmektedir. Ayrıca her bir öğrencinin bireysel olarak kullanabileceği, alanları ile alakalı bütün programları barındıran bilgisayarlar sayesinde, kaliteli bir eğitim verilmektedir.

Projelerde Yer Alarak Mesleğinde Gelişme Fırsatı
Derslerde verilen projelerin başlatılmasından sonuçlandırılmasına kadar olan süreç, doğru program ve materyallerin kullanımı sayesinde etkin bir şekilde takip edilmektedir. Öğrenciler laboratuvarda aldığı eğitim sayesinde, mezun olduktan sonra çalışacağı ortamlara aşina olmaktadır. Ayrıca öğrenciler üniversiteye ait Akıllı Teknolojiler Merkezi’nde (AKİTEK) gömülü yazılımlar geliştirerek hem nesnelerin interneti ile ilgili çalışmalar yapabilmekte hem de yapılacak projelerde yer alarak donanım ve yeterlilik açısından kendilerini geliştirebilmektedir. Yine üniversitenin Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenleri ile farklı disiplinlerden akademisyenlerin bir araya gelerek oluşturulan Yapay Zekâ Çalışma Grubu da önemli çalışmalar yürütmektedir.

Uluslararası Alanda Doktorasını ve İş Tecrübesini Kazanan Akademisyenler
Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde istihdam etmeye başlanan akademisyenlerle yurt dışında doktorasını almış ve yurt dışında iş tecrübesi olan bir kadro kurarak, dünya standartlarında bilgi üretimi ve mühendis eğitimi verilmektedir. Üniversite, müfredatını dinamik ve yeni gelişmelere hızlıca uyum sağlayabilen bir müfredat olarak geliştirmektedir.

Türkiye’de ve Dünyanın Farklı Ülkelerinde İstihdam
KTO Karatay Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunları; yönetim, eğitim, endüstri, ticaret ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren uluslararası şirketlerde donanım ve yazılım departmanlarında sistem çözümleyici, uygulama programcısı, sistem programcısı, araştırma-geliştirme mühendisi olarak çalışmaktadır. Ayrıca çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerde, bankalarda bilgisayar mühendisi olarak çalışan mezunları bulunmakla birlikte Türkiye’de ve dünyanın farklı ülkelerinde akademik olarak çalışmalarını yürüten mezunları da vardır.

Özgün Eğitim İmkânı KTO Karatay’da
KTO Karatay Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, uygulamaya yönelik, özgün bir eğitim imkânına sahiptir. Bu doğrultuda üniversite bünyesinde bulunan Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) ve Konya Ticaret Odası Model Fabrika, öğrencilerin akademik bilgilerini sahada uygulama fırsatı yakaladıkları önemli iki projedir.

Kısa adıyla Model Fabrika olarak bilinen Konya Ticaret Odası Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü bünyesinde CNC Torna, CNC Dik İşlem Merkezi, Metal Testere, 3D Ölçüm Cihazı vb. makine ve ekipmanlarla geleneksel ve yalın üretim tekniklerinin rahatlıkla karşılaştırılabilmektedir. Ayrıca yine kendi bünyesinde dijital dönüşüm unsurlarının daha fazla kullanıldığı montaj hatları ve Endüstri 4.0 uygulamaları gerçekleştirilmektedir.

Mezun Olduktan Sonra Üretim Alanında İstihdam Olanakları
KTO Karatay Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunları; otomotiv, tekstil ve gıda sanayisi başta olmak üzere üretimin olduğu pek çok alanda mühendis olarak çalışmaktadır. İstihdam alanları arasında teknoloji yönetimi, operasyon araştırmaları, sistem mühendisliği, optimizasyon, esnek üretim sistemleri, üretim ve stok sistemlerinin planlanması ve kontrolü, ergonomi, bilgisayar uygulamaları, proses kontrolü, çok amaçlı karar verme, makine planlaması, performans değerlendirmesi, simülasyon, servis sektörü ve idari görevler yer almaktadır.

Güncel ve Hızla Gelişen Çalışma Alanlarına Sahip Bölüm: Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği disiplini, araştırmaya ve gelişime en açık, uygulama alanı en geniş mühendislik disiplinlerinden biridir. Sinyal işleme, telekomünikasyon, elektrik iletimi, dağıtımı, kontrol, devre analizi, tasarımı, mikroişlemci tasarımı, bilgisayar ağları tasarımı, robot tasarımı, optik cihazların tasarımı gibi güncel ve hızla gelişen konular, bölümün çalışma alanları arasında yer almaktadır.

TÜBİTAK Destekli Bitirme Tezleri
KTO Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, stajları ile endüstriyi tanıma ve son sınıf seçmeli dersleri ile de uzmanlaşma şansı bulmaktadır.

Öğrenciler, dört yıllık lisans eğitimleri boyunca çeşitli uygulama ve proje ödevleri kapsamında bu laboratuvarları kullanmaktadır. Öğrencilerin, mezuniyet yılında aldıkları bitirme tezleri ile bir alanda uzmanlaşmaları sağlanmaktadır. Bu bitirme tezlerinden bazıları TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunmaktadır. Bunların yanı sıra KTO Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Elektrik Mühendisleri Odası’nın (EMO) Serbest Müşavir Mühendis (SMM) gereksinimlerini karşılamaktadır ve SMM hizmeti verebilecek yetkinlikte mezun olmaktadır.

Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) Bölümleriyle İlgili Uygulama Yapma İmkânı
KTO Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören KTO Karataylıların bir diğer avantajı da üniversitenin sahip oluğu Akıllı Teknolojiler Merkezi’nde (AKİTEK) bölümleriyle ilgili olarak uygulama yapma imkânına sahip olmalarıdır. Öğrenciler, üniversitede bulunan mevcut öğrenci topluluklarının yanı sıra, Institute of Electrical Electronics Engineering (IEEE) Student Branch kapsamında çeşitli kültürel ve akademik faaliyetlerde bulunabilmektedir. 

Yurt dışı eğitim ekseninde öğrenciler, KTO Karatay Üniversitesi’nin anlaşmalı olduğu okullarda, Erasmus+ kapsamında Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde eğitim görme imkânına sahiptir.

Ulusal ve Uluslararası Alanda İstihdam Edilen Mezunlar
KTO Karatay Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü mezunları gerek ülkemizde gerekse yurt dışında; savunma sanayii, havacılık, enerji, otomotiv, yazılım, bilişim, otomasyon, haberleşme, medya, sağlık gibi başlıca sektörlerde elektrik-elektronik mühendisi, proje yöneticisi, sistem mühendisi, ürün geliştirme mühendisi, AR-GE mühendisi, danışman ve yönetici pozisyonlarında çalışmaktadır.

TÜBİTAK, ASELSAN, Millî Savunma Bakanlığı yine KTO Karataylı mezunların çalıştığı bazı kurumlar arasında yer almaktadır. Ayrıca kariyerine ülkemizde ve yurt dışında akademisyen olarak devam eden mezunlar da bulunmaktadır.

Özgün Bilim ve Teknolojinin Esası: Makine Mühendisliği Bölümü
KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği lisans programı, konusunda her türlü ihtiyaca cevap verebilmek için gerekli alt teknolojileri kullanabilecek veya bu alandaki uzmanlarla iletişim kurarak ürün tasarımını, üretimini, montajını ve bakımını gerçekleştirebilecek mühendisleri yetiştirmektedir.

KTO Karatay Üniversitesi ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla bilimsel yetkinliğini kanıtlamış, endüstriyel tecrübesi olan akademik kadrosu, ülkemiz bilim ve teknolojisine katkı sağlaması beklenen öğrencilere mevcut birikimini yansıtarak, üretime dönüşen özgün bilimin ve teknolojinin esasını oluşturacak altyapıyı kurmaktadır.

Çok Kapsamlı Laboratuvarlarda Deneysel Yöntemler
KTO Karatay Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, makine atölyesinde imalat ve üretim derslerinde almış oldukları eğitimleri yerinde uygulayarak kesme, delme, markalama, eğeleme, taşlama, parlatma ve ölçme gibi yöntemleri öğrenerek imalat yöntemleri hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmaktadır. Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK), Model Fabrika gibi son teknolojik imkanlarla donatılmış birimlerimizde uygulama yapma fırsatı bulmaktadır.

İş Yeri Eğitimi Projesi
Sektör Danışmanlığı Projesi’nin yanı sıra, Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerine özel olarak uygulanan İş Yeri Eğitimi Projesi ile öğrenciler, kendi sektörlerinde bir firmaya yerleştirilmekte henüz mezun olmadan iş yeri deneyimi kazanmaktadır. Böylelikle öğrenciler mezun olduktan sonra çok kısa bir sürede kendi iş yerlerini kurabilmekte ya da iş yeri eğitimi aldıkları firmalarda çalışma imkânı bulabilmektedir.

Geniş Bir Teknolojik Yelpaze İçinde İstihdam Fırsatı
Makine Mühendisliği Bölümü mezunları makine mühendisi olarak otomotiv endüstrisinden biyomedikal teknolojilere, imalat endüstrisinden enerji sektörüne, havacılıktan ısıtma/havalandırma/iklimlendirme sistemlerine kadar uzanan geniş bir teknolojik yelpaze içinde ürün ve sistem geliştirme alanlarında çalışmaktadır.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğrencilerine İleri Teknoloji Araçlarla Eğitim
KTO Karatay Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Yapı ve Malzeme Laboratuvarı başta olmak üzere yoğun uygulamalı laboratuvar ortamında eğitim görmekte ve eğitimlerini son model teknolojik araçlarla öğrenebilmektedir.

İnşaat Mühendisliği Bölümü Özgün Akademik Çalışmalarla Dikkat Çekiyor
KTO Karatay Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü yürütülen özgün akademik çalışmalarla da dikkat çekmektedir. Ülkemizde deneysel araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayan, ilgili araştırmacıların bir araya geldikleri, birikim ve deneyimlerin paylaşıldığı çalıştay, sempozyum ve konferanslara, İnşaat Mühendisliği Bölümü ev sahipliği yapmıştır.

İnşaat Mühendisliği Mezunlarına Kamu Kurumlarında İstihdam
KTO Karataylı İnşaat Mühendisliği mezunları kendi inşaat şirketlerinde, belediyelerde, taahhüt sektöründe, danışmanlık alanlarında faaliyet gösteren kuruluşlarda, eğitim kurumlarında, AR-GE birimlerinde, teknoparklarda, inşaat malzemeleri üreten endüstrilerde, ticaret ve hizmet sektöründe çalışmaktadır. Kamu sektöründe çalışan bazı mezunların kurumları ise; T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Devlet Demir Yolları, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’dür.

Küresel Büyük Firmalarda Proje Raporu ve Proje Önerisi Hazırlama Deneyimi
KTO Karatay Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü, alanında Türkiye’deki sayılı programlardan biridir.  Öğrenciler, küresel büyük firmalardaki uygulamalara uygun olarak tasarım disiplini içerisinde; proje önerisi ve proje raporu hazırlamayı öğrenir. Ayrıca bilgisayar destekli tasarım (CAD) araçlarını ve Autodesk, SolidWorks, MATLAB Simulink, Proteus (ISIS) ve LabView (National Instruments) gibi önemli programlarda kullanım becerileri kazanırlar.

Mekatronik Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören öğrenciler, üniversiteye ait Akıllı Teknolojiler Merkezi (AKİTEK) ve Model Fabrika gibi son teknolojik imkânlarla donatılmış alanlarda teoride öğrendiklerini pratiğe dönüştürme fırsatına sahiptir. Bu bölümde % 20 teorik işlenen mühendislik dersleri, % 80 oranında uygulamalar ve deneylerle desteklenmektedir.

KTO Karataylı Mekatronik Mühendisleri Geniş Perspektifteki Alanlarda Çalışıyor
KTO Karataylı Mekatronik Mühendisliği mezunları, savunmadan tıbbi cihazlara, enerji üretim sistemlerinden otomotive kadar geniş bir perspektifteki alanlarda çalışmaktadır. Süreç tesisi yönetimi, planlama, optimizasyon, üretim, kontrol, uzay çalışmaları, seyrüsefer sistemleri, askeri sistemler, yapay zekâ teknikleri, yürüyen merdiven sistemleri, akıllı binalar, hızlı tren ve otomotiv endüstrisi, veri iletişimi ve ağları uygulama alanlarında mühendis olarak görev alabilmektedir. Kısacası Karataylı öğrenciler otomasyona dair her alanda görev alabilmektedir.

18 Temmuz 2022