14 Mart Tıp Bayramı Vesilesi ile Dekanın Mesajı

Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıç olarak kabul edilen, 14 Mart 1827'de kurulan ve 1939 yılında Mekteb-i Tibbiye-i Adliye-i Şahane adını alacak olan Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire'nin açılışının yıl dönümündeyiz. 14 Mart 1919 günü tıbbiyelilerin İngiliz kuvvetlerinin işgali altında bulunan Tıbbiye-i Şahane binasına Türk bayrağı asmaları milli mücadelenin önemli sembollerindendir ve her yıl tıp bayramı olarak kutlanmaktadır. 14 Mart 1919 günü, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları destek vermiştir.

Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamış ve bu gelenek yıllar boyu devam etmiştir.

Hekimlik, eğitiminden mesleki yaşantısına kadar büyük zorluklarla geçen ve özveri ile çalışıp ağır yorgunluklar içerisinde, yüksek iş doyumu ile devam eden, kutsal bir yolculuktur. Üniversite yıllarından başlayan zorlu bir eğitim süreci sonunda edinilen hekimlik unvanı  sürekli yenilenmeyi, gelişmeleri izlemeyi, bilimsel araştırmaların merkezinde olmayı gerektirmektedir. Tıbbın amacı ise insanların daha sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olmaktır.

Bizim eğitimde değişmeyen amacımız, öncelikle, toplumu tanıyan, toplumun sorunlarına duyarlılık, akıl ve bilimsellikle yaklaşan hekimler yetiştirmektir. Bunun için, eğitim programlarımızı, öğrencilerimizi araştırmaya, sorgulamaya, eleştirel düşünmeye, sosyal sorumluluk kazandırmaya yönelik olarak sürekli geliştirip, hep daha iyiye ulaştırmak için çalışıyoruz. Güncel tıp bilgileri ile donatılmış olarak yetişen mezunlarımız dünyanın her bir yerinde çalışmakta ve her koşulda görev almaktadır.

Saygıdeğer öğretim üyesi arkadaşlarım, değerli meslektaşlarım, sevgili öğrenciler ve tüm sağlık çalışanları; 14 Mart Tıp Bayramınızı en içten dileklerim ile kutluyorum.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

TIP FAKÜLTESİ DEKANI