İşleminiz Devam Ediyor.
Lütfen Bekleyiniz...

Aydınlık yarınlarımızın ve geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin üniversite tercih süreci bugün başlıyor. Öğrencilerinin, donanımlı ve bilinçli bireyler olarak geleceğe hazırlanmasını oldukça önemseyen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü, tercih sürecinde olan üniversite adayları için altın değerinde bilgiler paylaştı.

Öğrencilerin, nitelikli ve dünya standartlarında kaliteli bir eğitim görmesi için her türlü tedbiri alan KTO Karatay Üniversitesi, üniversite adayı öğrencilere doğru tercihin yollarını madde madde anlattı.

  • Bölümler Hakkında Detaylı Araştırma Yapın: Öncelikle, tercih edilmek istenen bölümler hakkında detaylı araştırma yapmak önemlidir. Kariyer hedeflerinize uygun olan bölümleri belirlemek, gelecekte sizi mutlu edecek bir meslek seçmenizi sağlar.
  • ÖSYM Kılavuzunu Dikkatli Okuyun: ÖSYM’nin yayınladığı ‘Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu dikkatlice okumak çok önemli. Bazı yükseköğretim programlarının özel koşulları da bulunuyor. Kılavuzu dikkatli okumayan öğrenciler, bu konuda hataya düşebiliyor. Vakıf üniversitelerinin burs oranları dikkat edilmesi gereken konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor.
  • Puanınızı Değil Sıralamanızı Dikkate Alın: Adaylar; başarı sırasına göre değil, puana göre tercih yapılacağını düşünebiliyor. ÖSYM, tercihleri puana göre yerleştiriyor. Ancak adayların yazacakları programların sıralaması ile kendi sıralamalarını kıyaslayıp, tercih yapması teknik açıdan daha doğru oluyor. Bu aşamada, adayların kılavuzdaki başarı sıralarını dikkate alarak listelerini oluşturmaları gerekiyor.
  • Özel Koşulları İnceleyin: Tablolarda seçilecek programların bazılarının önünde parantez içinde çeşitli bilgiler yer alabiliyor. Bu bilgiler o programın öğrenim şeklini, varsa yabancı dille eğitimini, ana yerleşke dışında başka bir lokasyonda bulunuyorsa bulunduğu konumu açıklamak için yazılıyor. Bu bilgileri göz ardı eden bir üniversite adayı, burslu program yerine ücretli bir programa yerleşebiliyor.
  • Puan Kaybetme İhtimaliniz Var: Tercih yapıp bir programa yerleşmeniz ve o programda okumak istememeniz, bir sonraki yıl sınava girdiğinizde ortaöğretim başarı puanınız (OBP) yarı yarıya düşüyor. Aday genel yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştiyse o yıl yapılacak ek yerleştirmelere başvuru hakkını da kaybediyor. Üniversiteye kaydolması ya da olmaması bu kuralı değiştirmiyor.
  • Başarı Sırası Barajına Dikkat Edin: Üniversiteye girişte başarı sıralaması şartı bulunan tıp, hukuk, mimarlık ve mühendislik programlarına dikkat etmek gerekiyor. Tıpta 50 bin; hukukta 125 bin; mimarlıkta 250 bin; mühendislik programlarında 300 bin başarı sırası şartı bulunuyor.
  • Tercih Yelpazenizi Geniş Tutun: Bazen ilk tercihle son tercih arasında hem puan hem de sıralama olarak farklar az olabiliyor. Böyle bir durumda üniversite adayı, 24 tercih yapmış olsa da programlara yerleşme şansını düşürebiliyor. Adayların en üstteki tercihleri ile en alttaki tercihleri arasında yelpaze ne kadar genişse şansı da o kadar yükseliyor.
  • Tercih Edeceğiniz Üniversite Hakkında Araştırma Yapın: Üniversite adayının, tercih etmek istediği üniversiteyi ve bölümü kılavuzdaki teknik detaylarının dışında internetten ya da mezunları ve öğrencileriyle konuşarak da araştırması önemlidir. Bölümün konumu, eğitim sistemi, burs olanakları, akademik kadrosu, istihdam imkânları, üniversitenin sosyal ve kültürel faaliyetleri, toplulukları hakkında bilgi almak üniversite adayı öğrenciler için belirleyici bir faktör oluyor. Bu nedenle mümkünse üniversiteler ziyaret edilmeli, akademisyen, öğrenci ve mezunlardan yüz yüze bilgi alınmalıdır.

Tercih ve Tanıtım Günlerinde Üniversite Adayları ile Ailelerine Destek Olunacak

Tercih süresi boyunca KTO Karatay Üniversitesi Tercih ve Tanıtım Merkezinde üniversite adayları ve ailelerine hizmet veriliyor. Üniversite adayları, üniversite tercih döneminde merak ettikleri soruları KTO Karataylı uzmanlara sorarak, yanıt alabiliyor. Merkezde, profesyonel tercih danışmanları, başarı ve puan sıralamalarını dikkate alarak, hangi üniversite ya da bölümlere yerleşebileceklerine dair bilgi paylaşımında bulunuyor. Öte yandan üniversite adayları alanında uzman KTO Karataylı akademisyenlerle yüz yüze görüşerek; bölümlerin ders içerikleri, akademik fırsatları, mezuniyet sonrasında kariyer imkânları başta olmak üzere birçok konuda doğrudan akademisyenlerden bilgi alabililiyor. KTO Karatay Üniversitesi “Tercih ve Tanıtım Günleri” hakkında detaylı bilgi almak için üniversite adayı öğrenciler sosyal medya hesaplarını takip edebilir, web sitesini ziyaret edebilir, 0549 551 1251 numaralı WhatsApp hattından ya da 444 1251 numaralı telefondan ulaşabilirler.

27 Temmuz 2023