Yaz aylarında tüm elektronik cihazların yoğun neme maruz kaldığı bir gerçek. Tüm elektronik cihazlar gibi, işitme cihazlarının bu aylarda kullanımına daha da dikkat etmek gerekiyor. Bu cihazların yaz aylarında kullanımı konusunda, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nedim Uğur Kaya önemli tavsiyelerde bulundu.

KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Odyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Nedim Uğur Kaya, işitme cihazlarının kullanımında dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi verdi. Yaz aylarında cihazların bozulacağı endişesinin sık sık yaşandığını belirten Kaya; “Duyma kaybı yaşayan kişilerin kullandığı işitme cihazları, hassas ve elektronik ürünlerdir. Bu nedenle ter, toz, nem gibi etkilerden uzak tutmak gerekir. Yaz aylarında işitme cihazı kullanırken daha dikkatli edilmeli ve özenli olunmalıdır. Basit ama etkili yöntemler ile cihazlar rahatlıkla kullanılabilir” dedi.

“Cihazınız İçin Nem Alıcı Tablet Kullanmanızı Öneriyoruz”
Yaz tatilinde rahatlıkla işitme cihazlarının kullanılabileceğinin altını çizen Kaya, “Yaz aylarında, işitme cihazları yoğun neme maruz kalmaktadır. Bu durum cihazların oksitlenmesine sebep olabilir. Eğer fazla terliyorsanız cihazınızı belli aralıklarla çıkarmanızı tavsiye ediyorum. Cihazınız için ayrıca nem alıcı tablet kullanmanızı öneriyorum. Nem alıcı tabletlerin kullanım süreleri ortamdaki neme göre değişiklik gösterdiğinden özellikle nemin yoğun olduğu illerde yaşayan kişilerin yaz-kış nem alıcı tabletler kullanması gerekiyor. İşitme cihazları için nem alıcı tabletleri, işitme cihazı merkezlerinden temin edilebilirsiniz” diyerek önemli tavsiyelerde bulundu.

“Cihazın Su ile Temasından Kaçınılmalıyız”
Nemli havaların, işitme cihazlarında bakterilerin üremesinde büyük bir etken olduğunu aktaran Kaya; “Antibakteriyel sprey ve temizleme mendilleri ile işitme cihazları düzenli olarak temizlenmeli ve cihazın suyla temasından kaçınılmalıdır. Plajda, tuzlu su ve kuma maruz kalındığı için kum cihazı tıkayabilir, deniz suyu ise cihazın içine küçük tuz kristalleri girmesine sebep olabilir. Makyaj, parfüm, kremler ve çeşitli yağlar işitme cihazlarına zarar verebilir. Bu sebeple denize veya havuza girmeden, güneş koruyucu kremler kullanmadan önce cihaz mutlaka çıkartılıp, kutusuna koyulmalıdır. Tekrar kullanılmak istendiğinde ise kulak ve kulak çevresi iyice kurulanmalıdır” şeklinde konuştu.

“İşitme Cihazının Islanması Durumunda Cihaz Kapatılmalıdır”
İşitme cihazının ıslanması durumunda pilin hemen çıkarılması gerektiğini vurgulayan Kaya; “İşitme cihazın ıslanması durumda, kuruması için birkaç saat beklenmelidir. Islanan cihazın kesinlikle saç kurutma makinesi veya herhangi bir ısıtıcı etkisi olan makine ile kurutulmaması gerekir. Böyle bir işlem, cihazın bozulma riskini artırabilir. Ayrıca işitme cihazları sıcak ortamlarda uzun süreli olacak şekilde kapalı kalmamalıdır” dedi.

“İşitme Cihazına Yapılan Bakımlar, Cihazın Ömrünü Uzatır”
Cihazların düzenli bakımının da önemli olduğunu hatırlatan Kaya; “Yaz ve kış sonları olmak üzere yılda iki kere işitme cihazının teknik bakımları mutlaka yaptırılmalıdır. Özellikle yaz aylarında işitme cihazının pil kapağında oluşabilecek paslanmalara karşı, kullanılmayan zamanlarda cihazların pil kapaklarını açmayı unutmamak gerekir. İşitme cihazına yapılan bakımlar, cihazın ömrünü uzatır” ifadelerine yer verdi.

25 Temmuz 2022