Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, HAVELSAN iş birliğinde yürüttüğü "Öğrenen Yapay Zekaya Sahip Sanal Kuvvetler" (FIVE-ML) projesiyle Türk savunma sanayisine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Milli Muharip Uçak Projesi’nde sorumluluk üstlenen firmalardan HAVELSAN, FIVE-ML Ar-Ge Projesi kapsamında KTO Karatay Üniversitesiyle ortak bir çalışma içerisine girdi.

HAVELSAN’ın T-129 Atak helikopterinin simülatörü ATAKSİM, insansız hava aracı Anka Simülatörü, Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS) Simülatörü, Hava Savunma Eğitim Merkezi gibi projelerde kullandığı ve Milli Muharip Uçak Projesi Harekat Analizi kapsamında kullanılması planlanan Milli Taktik Çevre Simülasyonu (MTÇS) yazılımının, kural tabanlı davranış altyapısından, öğrenen yapay zeka tabanlı davranış altyapısına geçirilmesinin hedeflendiği projenin bir kolunu yürütecek olan KTO Karatay Üniversitesi, çalışmalarını savunma sanayisinde yapay zekaya odakladı.

KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Oktay Altun, dünyada yapay zeka çalışmalarının çok ciddi bir hız kazandığını söyledi.

“Yeni Bir Teknolojik Devrimin Eşiğindeyiz”

Yapay zeka uygulama alanının çok geniş olduğunu belirten Altun, “İnsanlar gibi karar veren, değişen ortamlara insanlar gibi uyum sağlayabilen cihazlar ortaya çıkmaya başladı. Şu anda bu cihazların, prototipleri yapılıyor. Bu çalışmaların ürün haline gelmesiyle, özellikle savunma sanayisi ve sağlık sektöründe önemli gelişmeler olacak. Şu ana kadar teknolojik gelişmelerin altında yarı iletken teknolojiler ve haberleşme teknolojileri var.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, Yapay Zeka Konusunda Avantajlı Bir Konumda”

Söz konusu teknolojilerin insanlık için büyük bir devrim oluşturduğunu vurgulayan Altun, “Şimdi yeni bir teknolojik devrimin eşiğindeyiz. O da yapay zeka devrimi. Türkiye’de de bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Örneğin yapay zekanın, haberleşme alanında Türkiye’nin 5G teknolojilerine çok ciddi katkıları var. Önemli bilim insanlarımızın yaptığı çalışmalar 5G teknolojisinde kullanılmaya başlandı. Türkiye şu anda yapay zeka konusunda ‘avantajlı bir konumda’ diyebiliriz. Çünkü Türkiye, bu teknolojik devrimi kaçırmadı ve dünyayla eş zamanlı olarak bu konuda teknoloji üretiyor.” diye konuştu.

Altun, savunma sanayisinde hem üniversitelerin hem de özel şirketlerin önemli yatırım ve çalışmalar yaptığını vurgulayarak, “Türkiye’deki en büyük eksik, güçlü şirketlerin bulunmamasıydı. Ancak özellikle savunma sanayisinde HAVELSAN gibi artık ilk 100’de yer alan şirketlerimiz var ve bunlar sağlam bir AR-GE ekosisteminin oluşmasına katkı sağlıyor. Türkiye’de üniversitelerdeki akademik çalışmaların da kritik eşiği geçtiğine inanıyorum. Bunun dışında kamu desteğini ve gayretini görüyoruz. Türkiye bir teknolojik atılım peşinde diyebiliriz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Milli Taktik Çevre Yazılımının Yapay Zeka İle Akıllandırılmasına İlişkin Çalışmalar Gerçekleştiriyoruz”

Projeyle muharip platformların görev simülatörlerinde, taktik eğitim amacıyla kullanılan ortamın akıllandırılmasıyla gerçekçiliğin artırılacağını anlatan Altun, “Savunma sanayisi için AR-GE ekosisteminin oldukça sağlıklı bir noktaya ulaştığını düşünüyorum. Biz de üniversite olarak bu ekosisteme girmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda HAVELSAN’ın geliştirmiş olduğu Milli Taktik Çevre Yazılımının yapay zeka ile akıllandırılmasına ilişkin çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu, gerçekten yüksek AR-GE içeren bir proje. Bu proje sayesinde pilotlarımız bu taktik çevre yazılımı üzerinden akıllandırılmış bir eğitim alabilecek. Bu konuda oldukça heyecanlıyız. Yaptığımız çalışmaları savunma sanayisine odakladık.” şeklinde konuştu. Altun, projeyle, taktik seviyede harp oyunlarının ve gerçek harekat ortamında kullanılabilecek karar destek sistemlerinin yolunun açılacağını söyledi.

08 Ekim 2020